Friday, 13 November 2015

Hero berceloteh

Bahij : Mama, mama tak syg bahij?
Me : Saayaaaaang..
Bahij : Tp bahij je tak syg?
Me : A'ah..nape bahij tak syg mama?
Bahij : Mintak maaf ye mama...bahij saayang mama sangat...

Then..celoteh dia akan berterusan ke cerita rumah dia, ada kopi kt rumah tp babah minum sampai habis, ada nugget finger, ada game, cerita gigi palsu, byk lori etc etc etc..seriously non stop for almost half an hour setakat ni..

Tapi..

Dalam byk2 celoteh dia, paling happy bila tiba2 dia baca doa buka puasa.."Allahumma lakasumtu..."bagusnya anak ni..tak sia2 tgk upin ipin sokmo..byk juga dia belajar..haritu dia tanya "Mama, kawin tu apa?"  Memikirlah mamanya nk jwb apa kt budak 3 tahun ni..baru je bukak mulut "Kawin tu maksudnya lelaki dan perempuan.." tak abis lg menjawab, dia dh menyampuk dgn pelat dia "satah la (salah)..kawin tu makan daun sirih..." terus tergelak mamanya..lega pd masa yg sama sbb tak pyh nk fikir lebih2..terpengaruh dgn upin ipin lg..

Minat bahij ni bermusim..

Ada kalanya dia asyik nk tgk upin ipin..
Ada kalanya tgk thomas n friends je kejenya (dia pelat.. thomas jd tomok)..
Dan ada kalanya suka sgt tgk lori mainan kt youtube..
Dulu2 dia gila tgk hi5 sbb byk nyanyi..tp skrg dh x heran dh..

Inilah satu2nya hero stkt ni..dan yg paling manja dan byk mulut..

Wednesday, 14 October 2015

Thinking...

15 Oct 2015

Bangun tido,
termenung fikir cara nak fahamkan Adik tajuk2 math yg dia still confused..
cara garang ke, cara berlembut..tetiba dgr bunyi azan..bingkas solat dulu lah.
Usai solat, syasya dh ready pakai telekung nak solat jugak..solatlah nak..
Then, kejut si kakak bgn..sambil tgn dh mula selak buku latihan math adik..
"Adik, kenapa cuai sgt ni? Sebelum ni adik tak mcm ni..very particular and detail orgnye"..Adik gosok2 mata, mencari mood barangÄ·ali.
"Bgn solat dulu, nanti mama ajar" Adik bingkas bangun..
Selesai adik solat dan Sementara kakak bersiap pakai seragamnya, mama ni dh sibuk mengajar adik..
Mama yg stress..
Bukan sbb mama nak tgk sgt adik terus2an dpt No.1 keseluruhan di sekolah,
Tp mama taknak adik frustrated mcm tahun lalu..
Bilamana memanjang adik dpt No.1, dan bila akhir tahun result adik drop dpt No.3..
Mama ingat lg adik nampak frustrated sgt..
Puas dipujuk, baru la adik tenang..

Selesai ajar adik, kakak pun dh ready ..
Mama pula bersiap sementara kakak breakfast..
Dlm hati terfikir "syok juga kalau dpt dating dgn babah ni.."
Suruh kakak tanya babah nak ikut tak hantar kakak ke sekolah..mulanya babah taknak, tp berubah fikiran plak di saat akhir..
Nak ikut katanya...wow, best nih..ngengada kan mama..
Benda sekecil itu pun boleh buat mama happy..